zondag 26 mei 2013

Bussum Bridgehead IV

Het laatste deel in de serie Bussum Bridgeheadfoto's. In tegenstelling tot de eerdere foto's zijn de foto's van dit deel uit de serie geheel op film geschoten. Deze editie van Bussum Bridgehead heb ik vastgelegd op Agfaphoto CT Precisa 100 diafilm en Ilford XP2 Super zwartfilm.

Canon EOS-1V met een rol Ilford XP2 Super 135 zwartwitfilm

Films

De Agfa diafilm doet heel erg denken aan de Provia serie diafilms van Fujifilm en gek is dat niet want de huidige serie Precisa 100 wordt in Japan door Fujifilm geproduceerd. De meningen over de exacte emulsie die Fuji hiervoor gebruikt lopen uiteen maar het is een prettige film die als consumentenfilm in de markt is gezet en daardoor niet al te duur is. Mijn huidige voorraadje Precisa 100 komt uit Duitsland waar het te vinden is in de grotere drogisterijketens als Müller en waar het de Kodak Elite diafilms heeft vervangen.

Mijn keuze voor Ilford XP2 Super is ingegeven door het feit dat deze film een C41 film is, deze kan met andere woorden in dezelfde chemicaliën ontwikkeld worden als standaard kleurennegatieffilm. Dit heeft twee voordelen ten opzichte van de traditionele zwartwitfilm: het ontwikkelen van een filmpje is veel voordeliger én bij het scannen kan doordat de emulsie in feiten een zwartwitversie is van normale kleurenfilm de zogenaamde ICE functie ingezet worden waardoor vuiltjes, krasjes etc. op het negatief al tijdens het scannen kunnen worden gecorrigeerd en dit niet later handmatig hoeft te gebeuren.

Er zijn momenteel twee soorten zwartwitfilm die in C41 kan worden ontwikkeld op de markt: Ilford XP2 Super en Kodak BW400CN. De Ilford film is zowel in 120 als 135 verkrijgbaar en de Kodak film voor zover ik weet alleen in 135 formaat. Het is mij in Duitsland gelukt ook een partijtje Kodak BW400CN te pakken te krijgen, dezelfde drogisterijketens bieden dit als zwartwitfilm aan. Ik ben zeer tevreden over de XP2 Super, de BW400CN moet ik nog aan de tand voelen. Beiden zijn ISO 400 films dus vrij breed inzetbaar.

Foto's

Hieronder een kleine selectie aan foto's die op vrijdag 10 en zaterdag 11 mei 2013 zijn geschoten op en rond het Bussum Bridgehead bevrijdingsevenement.

Ilford XP2 Super


Locatie: Bussum Bridgehead
Camera: Canon EOS-1V
Objectief: Canon EF 24-105mm f/4L IS USM

Agfaphoto CT Precisa 100


Locatie: Naarden
Camera: Canon EOS-1V
Objectief: Canon EF 70-200mm f/2.8L USM

Locatie: Raadhuisplein Bussum
Camera: Canon EOS-1V
Objectief: Canon EF 70-200mm f/2.8L USM

2 opmerkingen:

  1. Leuk om te zien, zoveel foto's. Hoewel de kleurendia's mij het meest aanspreken valt de kwaliteit van de zwartwitfoto's me erg mee (in verband met dat het C41 is), zo te zien kunnen ze ook veel contrast aan. De UN helm is een mooi detail, mooi van kleur ook, vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank u! Leuk dat de dia's u zo aanspreken!

    Inderdaad is die C41 zwartwitfilm een fijne verrassing. Toegegeven, het is het gemak (scannen, kosten) dat deze C41 films zo interessant maakt, wat mij betreft prima inzetbaar als "general purpose" zwartwitfilm. Daarnaast met ISO 400 als slechtweerfilm ook goed inzetbaar lijkt me, dan is het ontbreken van kleur zelfs eerder een pluspunt.

    BeantwoordenVerwijderen