maandag 22 maart 2010

De Verenigde Staten

staan bekend als het land van de ongekende mogelijkheden.

Las Vegas

Tijdens de laatste reis van uw weblogauteur naar de VS is echter gebleken dat als het gaat om de fotografie deze ongekende mogelijkheden in rap tempo vervangen zijn door ongekende onmogelijkheden. De aanslagen van 11 september 2001 hebben ervoor gezorgd dat de veiligheidsmaatregelen nabij zogenaamde "gevoelige installaties" behoorlijk zijn aangescherpt en fotografie is helaas vaker uitzondering dan regel geworden met alle gevolgen van dien. Deze fotografieverboden kenmerken zich helaas vaak door een zekere mate van willekeur.

Hoover dam security zone

Het mooiste voorbeeld van de willekeur van dit soort fotografische beperkingen is wel een bezoek aan de 309e Aerospace Maintenance and Regeneration Group van de Amerikaanse luchtmacht, gelegen op de luchtmachtbasis Davis Monthan in Arizona. Dit is het beroemde "vliegtuigkerkhof" waar meer dan 4.000 oude vliegtuigen worden opgeslagen nadat ze niet langer door de Amerikaanse overheid gebruikt worden. Elke weekdag worden er meerdere bustours georganiseerd waarbij men in luxe touringcars voorzien van airconditioning tussen de vliegtuigen rondgereden wordt en naar hartelust foto's mag maken. Na de bustour dacht uw weblogauteur nog wat extra foto's te maken aan de buitenkant van de basis, vanwege de stand van de zon was het mogelijk hier betere foto's te maken dan tijdens de bustour mogelijk was. Deze actie werd echter al na enkele minuten beloond met een bezoekje van de lokale bewakingstroepen die overduidelijk aanhangers waren van het "niet fotograferen" beleid, verdere fotografie werd dan ook onverbiddelijk verboden en discussie met deze heren bleek onmogelijk.

Deze situatie (soms mag het wel, soms mag het niet) werd ook in andere situaties vaak gezien. Uw weblogauteur dacht de afgelopen twee weken menig maal terug naar zijn bezoeken aan de VS vóór de dramatische aanslagen en kan niet anders dan constateren dat het met de fotografievrijheden niet best gesteld is in het land van de ongekende mogelijkheden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten