dinsdag 2 maart 2010

Het is terug naar de basis

met mijn nieuwste aanwinst, een Yashica FX-3 Super 2000 spiegelreflex camera.

Yashica FX-3 Super 2000

Bovenstaande Yashica is een wat vreemde eend in de bijt, ik moet toegeven dat ik vooral werk met de camera's van Canon, Pentax en Olympus. Deze Yashica heeft echter een aantal intrigerende eigenschappen. Ten eerste is deze camera niet afhankelijk van batterijen (probeer dat maar eens met onze huidige digitale camera's) en ten tweede heeft deze camera de legendarische C/Y vatting. Die C/Y vatting - de C voor Contax en de Y, u raadt het al, voor Yashica - legt de weg open naar de meesterlijke objectieven van Carl Zeiss, indertijd speciaal voor Contax ontworpen. De combinatie van Fujichrome Velvia 50 film met een CZ objectief moet een waar feest voor het oog zijn - wat mij betreft is de jacht naar CZ objectieven dan ook geopend!

Totdat ik mijn hand weet te leggen op een originele Carl Zeiss zal ik het echter moeten doen met het bij de camera horende 35-70mm objectief, één dezer dagen zal ik een rol 135mm film door deze camera jagen om te zien hoe dit stukje glaswerk presteert. Wordt vervolgd...

2 opmerkingen:

  1. Amice, ik hoop dat u snel een Carl Zeiss objectief op de kop weet te tikken (de 28-85 f/3.3-4.0 schijnt zeer prettig te zijn, en tevens een enorme indrukwekkende bonk glas). Hoe dan ook heb ik hier een 50 mm f/1.4 T* liggen met defect diafragma (alleen nog op volle opening bruikbaar) die u wat mij betreft voor zeer lange tijd mag lenen. De 100 f/2 (die ik zelf veel gebruik) en de 300 f/4 kunt u wat mij betreft ook weleens proberen. De combinatie met Velvia 50 lijkt mij inderdaad ook om van weg te dromen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank u, van dat aanbod maak ik graag gebruik!

    BeantwoordenVerwijderen