zondag 20 maart 2011

Mijn "kleine collectie"

camera's blijft ongemerkt toch groeien, in de afgelopen tijd zijn er zo'n 7 camera's en ongeveer 16 objectieven bijgekomen. Het meest opvallend van al deze aanwinsten is het Pentax 6x7 systeem waarover ik al eerder schreef maar dit is zeker niet het enige juweeltje, erg blij ben ik bijvoorbeeld ook met mijn "nieuwe" Pentax SP 1000 M42 35mm camera.

Hoewel ik mezelf bij lange na geen verzamelaar durf te noemen (het gaat mij immers om het daadwerkelijk gebruik van deze camera's, niet het aanmaken van een grote plank vol met een verzameling camera's die daarna nooit meer gebruikt worden) is mijn collectie nu toch aardig aan het groeien, zozeer zelfs dat ik moest denken aan een fotoproject dat ik een tijdje geleden op één van de fotowebsites zag staan: Het 52 weken project. Het doel van dit project is om in de tijdsperiode van 1 jaar elke week met een verschillende camera een (serie) foto('s) te maken. Hoewel ik nog lang niet beschik over 52 verschillende camera's zou ik er voldoende hebben voor een gezonde start en in de loop van het jaar zou ik, door het aanvullen van mijn eigen kleine collectie en door het lenen van camera's van anderen, aan 52 verschillende camera's moeten kunnen komen om zo'n project te gaan vervolmaken.

Hoewel ik nog niet besloten heb om daadwerkelijk aan zo'n project te gaan beginnen (ervaringen van bevriende fotografen laten zien dat het niet gemakkelijk is om tussen de dagelijke bedrijvigheid door een constante kwalitatief hoogwaardige en inspirerende serie foto's te schieten waardoor er suboptimale beelden in een project terecht kunnen komen die daar alleen maar zijn om aan een bepaalde tijdsdruk te kunnen voldoen) is het idee in de basis wel geschikt voor een aantal subprojecten: Een serie foto's genomen met camera's van een zelfde merk of systeem gebundeld in een mooi fotoboek of fotoboeken met beelden afkomstig van 135 en 120 film. Dit wordt vervolgd...

Tussen de bedrijven door is het me gelukkig wel gelukt om een aantal van de nieuwe aanwinsten stevig aan de tand te voelen.

Shooting with my Pentax 6x7
(Foto: Joeri van Veen)

Over de Pentax 6x7 schreef ik al eerder dat ik zeer tevreden was met de resultaten van 120 negatieffilm. Inmiddels het ik ook wat Fujichrome Astia 100F diafilm met deze camera geschoten: Wow! Wat enorm gaaf is dit zeg! Ik begrijp nu waarom mensen zo lyrisch zijn over diafilms in 120 formaat, wat ziet dit er gaaf uit. Helaas kan ik de resultaten nog niet op dit weblog laten zien, vooralsnog beschik ik niet over een scanner die 120 film kan scannen.

Een andere camera waar ik al resultaten van terug heb is een Olympus OM-10 Quartz. De OM serie camera's is altijd een heerlijke serie geweest om mee te schieten en deze OM-10 Quartz is daar geen utzondering op: Alles werkt soepel, de belichtingsmeter werkt naar behoren en gekoppeld aan bijvoorbeeld een F. Zuiko auto-s 50mm f/1.8 objectief levert deze camera messcherpe plaatjes op zoals onderstaande opname, gemaakt van medefotograaf Joeri van Veen tijdens een recente fotosessie.

Joeri van Veen

Er liggen nu nog een Olympus OM-1 en OM-10 te wachten, elk met ongeveer een halve film volgeschoten, en ook heb ik nog film zitten in de eerder genoemde Pentax SP 1000. Houd dit weblog in de gaten voor meer resultaten!

2 opmerkingen:

 1. Uw dia's zijn werkelijk subliem, vooral die van de toren van de grote kerk in Naarden en die van uw vader bij het hek. Dat grootbeeld fotograferen smaakt overduidelijk naar meer!
  Dat laat onverlet dat ik zeer benieuwd ben naar uw blauwe deur(en).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank u! Vandaag heb ik de tweede rol 120 van de Naardense serie volgeschoten, ik hoop dus binnenkort nog wat gave dia's te kunnen laten zien.

  De z.g. blauwe deuren komen zeker nog aan de orde zodra ik mijn gedachten geordend heb en de tijd neem e.e.a. op papier te zetten.

  P.S. Vandaag een mega-klapper gemaakt: Een Pentax Spotmatic F, Pentax SP 1000 en een Pentax K 1000, allen in goede conditie en wat objectieven erbij om het af te ronden...

  BeantwoordenVerwijderen