zondag 27 maart 2011

Zomaar wat overpeinzingen

over wat recent verkregen film spiegelreflex camera's. Ik heb er de laatste tijd al vaker over geschreven, mijn kleine collectie filmcamera's. In de afgelopen weken heb ik de kans gehad enkele van de nieuwe aanwinsten uitgebreid te testen. Hier een eerste evaluatie.

De Olymupus OM camera's:

Recent zijn er drie Olympus camera's toegevoegd aan de collectie, een OM-1, een OM-10 en een OM-10 Quartz met instelbare data-achterwand.

Olympus OM-1

De OM-1 functioneert mechanisch perfect. Zelfs met een onwillig 28mm objectief functioneerde deze volledig handmatig instelbare camera alsof er niets aan de hand was. Qua lichtmeting is het nog even afwachten, deze camera gebruikt een oud model batterij dat niet meer in de handel is, ik ben er nog niet uit welk type batterij ik als vervanger kan gebruiken - als dat überhaupt al mogelijk is.

Olympus OM-10

De OM-10 heeft wel een kleine eigenaardigheid, de lichtmeter werkt niet correct. Tijdens het schieten kwam ik er achter dat als ik een 100 ASA filmrol correct wil belichten ik deze OM-10 in moet stellen op 400 ASA. Verder mechanisch goed, zelfs het heractiveerknopje van de lichtmeter doet het en dat is lang niet altijd het geval.

Olympus OM-10 Quartz

Bij de OM-10 Quartz werkt alles naar behoren. De lichtmeter is accuraat en ook hier een werkend heractiveerknopje voor de lichtmeter. Ik heb de achterwand niet gecontroleerd, deze extra optie voegt naar mijn bescheiden mening niet zoveel toe en gebruik ik eigenlijk nooit. Doordat de OM-10 camera's werken met diafragmavoorkeuze kon ik het eerder genoemde onwillige 28mm objectief niet op deze camera gebruiken (hetgeen overigens geheel lag aan het defecte objectief), de wel helemaal instelbare OM-1 bleek hier de oplossing te zijn.

Dan de Pentax M-42 camera's:

Pentax SP 1000

Al tijden ben ik op zoek naar een Spotmatic model van Pentax. Na maanden niets te vinden nu in korte tijd ineens drie! De eerste, een SP 1000, werkt mechanisch perfect. De lichtmeter houd ik nog wel in de gaten, het kan zijn dat deze de waardes niet geheel correct weergeeft. De foto's die ermee gemaakt zijn zien er echter goed belicht uit.

Pentax Spotmatic F

De tweede Spotmatic was een Spotmatic F! Deze is nog niet getest...

Pentax SP 1000

En de derde is wederom een SP 1000. Deze ziet er iets beter uit en functioneert naar behoren, ware het dat ik ook hier de belichtingsmeter niet helemaal vertrouw...

Naast de drie Pentax M-42 camera's had ik er ook nog één met K-bajonet:

Pentax K1000

Ik snap nu waarom fotografiestudenten vaak een K1000 op hun studielijst krijgen, wat een gave camera! Mijn exemplaar heeft een perfect werkende belichtingsmeter en functioneert ook mechanisch zeer goed - en al die mooie K-bajonet objectieven kunnen erop!

Als laatste nieuwe camera een echte Canon AE-1:

Canon AE-1

Dit is de eerste AE-1 die ik op de kop heb weten te tikken. Ik heb er zelf nog geen foto's mee kunnen maken. Medefotograaf Pedro Stubert is echter zeer enthousiast over deze camera's en zijn eigen AE-1's (hij heeft twee originele AE-1's en één verbeterde AE-1 Program) werken als een droom. Nog te testen dus, wordt vervolgd...

Als laatste een voorbeeldje van een foto geschoten met één van deze camera's:

De Haar castle

Geschoten met de tweede Pentax SP 1000, voorzien van een 28mm objectief en polarisatiefilter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten