maandag 27 januari 2014

Het Pentax Project

heeft in de eerste week van januari 2014 weer een impuls gekregen met de aanschaf van een viertal nieuwe camera's voor dit project. Het betreft hier een Pentax ME, ME Super, MV en P30T. Deze camera's zijn afkomstig van een bevriende handelaar die in het kader van het opruimen van zijn voorraad medefotograaf Pedro Stubert en mij de gelegenheid gaf om eens ongestoord te neuzen in zijn voorraadkasten.

Twee weken later volgde er nog een nieuwe aanwinst, dit keer een Pentax MZ-S. Deze wijkt wel af van de andere Pentaxjes in mijn kleine collectie, de MZ-S is een professionele camera die in 2001 als opvolger van de legendarische Pentax LX is geïntroduceerd. Dit is een volledig automatische autofocus camera met alle moderne snufjes erop en eraan, en daarmee toch net even anders dan de gemiddelde Spotmatic of K1000. Ik zal deze camera gebruiken met mijn bestaande collectie aan K-bajonet objectieven en daar zitten geen autofocus objectieven tussen. Het is dus ook met deze camera terug naar de basis, maar dat is één van de charmes van dit project.

Het Pentax Project


Foto: Asahi Optical Historical Club

Ik schreef al eerder over het Pentax Project waar ik begin 2012 mee ben gestart. Als een echte Pentax liefhebber wilde ik al tijden een serie foto's maken met als bindend thema de Pentax camera's waarmee deze zijn gemaakt. In de loop van 2011 kreeg dit projectje steeds meer contouren en vanaf begin 2012 zijn de eerste foto's gemaakt. Kort en bondig is het doel om in dit project van zoveel mogelijk verschillende Pentax camera's foto's op te nemen en het geheel in boekvorm uit te brengen. Het gaat mij hier om individuele camera's, het kan dus best zijn dat er van verschillende modellen meerdere foto's in het boek komen maar elke foto zal gemaakt worden met een individuele camera.

Qua camera's heb ik me niet op voorhand beperkt tot verschillende modellen maar ik merk wel dat het vooral de non-autofocuscamera's zijn die me aanspreken. Zowel het 120 als het 135 formaat zijn opgenomen. Ik twijfel nog over 110. Dat is een zodanig klein formaat dat ik het mezelf niet snel in gewone omstandigheden zie gebruiken. Aan de andere kant is het wel weer grappig om ook dit formaat mee te laten doen en gezien het feit dat er weer 110 film wordt gemaakt (en ik dus niet gebonden ben aan geëxpireerde rollen 110 met onvoorspelbare beeldkenmerken) is het zeker een mogelijkheid. Wie weet als ik nog eens een Pentax Auto 110 of Auto 110 Super tegenkom voor een redelijke prijs...


Inmiddels is de eerste serie foto's al opgenomen in de software die ik gebruik voor het maken van het fotoboek. Hierboven is de initiële pagina-indeling van  het boek al te zien: Rechts de geselecteerde foto, links de camera waarmee de foto is gemaakt en details over het gebruikte objectief en details over het gefotografeerde object en/of de bewuste locatie. Voorlopig is het allemaal nog onder constructie, want ik ben nog lang niet klaar met het nemen van de foto's zelf...

2 opmerkingen:

  1. Wat een leuke blik in de keuken. Dat belooft een heel interessant boek te worden! Goed dat het ook steeds lukt om nieuwe spannende Pentaxen aan uw collectie toe te voegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank u! Ik moet zeggen dat ik heel benieuwd ben naar de MZ-S, ook zou ik graag wat van de K serie camera's (KX etc.) aan een testje willen onderwerpen.

    BeantwoordenVerwijderen