is weg! Jawel, de kogel is door de spreekwoordelijke kerk, ik heb een besluit genomen met betrekking tot de modernisering van mijn camera-arsenaal!
Het werkpaard
Mijn Canon EOS-1Ds en EOS-1D Mark II krijgen gezelschap van een Canon
EOS-1Ds Mark II. Deze bruut van een camera komt het Canon arsenaal versterken. Met de introductie van de EOS-1Ds Mark II heb ik er een camera bij die 16,7 megapixel bij zich draagt, gebouwd is als de spreekwoordelijke tank, qua gebruikersgemak vrijwel exact zo werkt als de andere twee EOS-1 camera's in mijn arsenaal en gebruik maakt van dezelfde NP-E3 batterijen. De EOS-1Ds Mark II is inmiddels als model vervangen door de EOS-1Ds Mark III en de EOS-1D X, mijn exemplaar is dan ook afkomstig van de tweedehands markt. De staat van deze camera is zeer goed te noemen, deze is goed onderhouden door zijn vorige eigenaar en heeft amper gebruikssporen.
Waarom een gebruikte Canon en geen nieuwere megapixelbrutus als de D800E van Nikon of de Pentax 645D? Dat zit hem met name in het gebruik en de aanwezigheid van een aanzienlijke serie aan uitstekende Canon objectieven. Deze Canons zijn uitermate geschikt voor actiefotografie door hun hoge snelheid en professionele bouw. Ik gebruik ze regelmatig voor luchtvaartwerk en heb daar dan ook de nodige teleobjectieven voor in huis. Omschakelen naar de D800E zou omschakelen naar hoogwaardige Nikkor objectieven betekenen en dan wordt de investering bepaald meer dan alleen een nieuwe camera.
Maar waarom dan geen nieuwere
EOS-1Ds Mark III of zelfs een
EOS-1D X, het huidige vlaggenschip van Canon? Beiden zijn zeer capabele volbeeld camera's. De EOS-1D X valt af vanwege zijn fors hogere aanschafprijs en het feit dat de verbeteringen van deze camera niet op de vlakken zitten waar ik ze zoek. Met zijn 18 megapixel niet heel veel meer resolutie dan de 16,7 van de EOS-1Ds Mark II en ik ben niet op zoek naar een fotocamera die ook kan filmen. De EOS-1Ds Mark III heeft wel iets meer megapixels (21,1) maar gebruikt de LP-E4 batterij die niet compatibel is met mijn bestaande EOS-1's. Dat zou uitstekend samengaan met bijvoorbeeld de EOS-1D Mark III of Mark IV maar ik ben nu niet op zoek naar een nieuwe APS-H camera waardoor deze beiden direct afvallen. De keuze voor de EOS-1Ds Mark II is er dus een van optimale uitwisseling van energiebronnen tegen een zo groot mogelijke groei in beeldkwaliteit.
Het luxepaard
Hoewel de introductie van de Canon EOS-1Ds Mark II een flinke boost geeft aan mijn Canon arsenaal is deze camera in de huidige tijd geen echte megapixelbruut meer te noemen. Die positie is voorbehouden aan een redelijk selecte club camera's, die vorige maand
uitgebreid zijn getest. Mijn keuze is uiteindelijk gevallen op de Brutus onder deze camera's, de Pentax 645D. Geen gemakkelijke keuze. De introductie van de Pentax 645D betekende voor mij het aanhouden van de Canon serie voor de actiefotografie en de 645D was zonder meer de meest prijzige van alle varianten als we kijken naar de prijzen van de camerahuizen. In de praktijk bleek het prijsverschil tussen de 645D en de andere kanshebbers veel minder groot te zijn doordat als er gekozen werd voor een andere camera er in de andere gevallen ook een andere serie objectieven aangeschaft zou moeten worden. Ik beschik echter al wel over een serie SMC Pentax 645 en 67 objectieven die allen op de 645D gebruikt kunnen worden (de 67 objectieven via een speciale adapter). De kosten voor de complete set liggen dus veel dichter bij elkaar. Bovendien is de 645D de enige middenformaat camera in de selectie en dit maakt echt een verschil in dynamisch bereik en scherptediepte.
Het luipaard
Bovenstaande nieuwe camera's nodigen uit tot testsessies en fotoshoots om ze beter te kunnen leren kennen. Daar ga ik de komende tijd ongetwijfeld meer over schrijven maar dat staat gepland voor de komende weken en maanden. Eerst neemt ondergetekende eens een paar daagjes vrij! :-)