in het BBC bulletin van zaterdag 29 mei 2010: De eerste stappen om een Concorde opnieuw de lucht in te krijgen zijn genomen. Concorde werd in 2003 uit dienst genomen door Air France en British Airways, de enige twee luchtvaartmaatschappijen die met dit type toestel lijnvluchten uitvoerden. Als het enige succesvolle operationele supersonische passagiersvliegtuig is de Concorde verworden tot een luchtvaartikoon en nu worden er pogingen ondernomen om in ieder geval één exemplaar weer vliegwaardig te maken.
Ik was gelukkig genoeg om bij zowel het Britse als Franse afscheid van de Concorde aanwezig te zijn, hieronder heb ik een tweetal foto's geplaatst van de laatste vlucht van Air France Concorde F-BTSD. Aan boord van deze laatste vlucht was de toenmalige Franse president Jacques Chirac.
Beide foto's zijn geschoten op Fujichrome Sensia 100 film met een Canon EOS-5 voorzien van een Sigma 170-500mm objectief en gescand met een Nikon LS-5000ED Super Coolscan.
Sunday, May 30, 2010
Wednesday, May 12, 2010
De Provia 400X foto's
van het Bussum Bridgehead bevrijdingsevenement lagen vandaag voor me klaar. Naast mijn Canon EOS-1Ds had ik ook een tweetal Pentax ME Supers meegenomen, de één geladen met Fujichrome Provia 400X, de ander geladen met Ilford HP5Plus. Ik moet nog wachten op de resultaten van de Ilford film maar de Proviaresultaten heb ik gelijk ingescand.
Saturday, May 8, 2010
De eerste dag
Friday, May 7, 2010
De eerste rol Fujichrome
Provia 400X geschoten met mijn nieuwe Pentax ME Super lag vandaag klaar bij mijn vaste fotoleverancier foto Autofocus in Bussum.
Samen met de Pentax heb ik ook een set tussenringen weten te bemachtigen, beiden zijn samen met de Panagor 135mm f/2.8 en 200mm f/3.5 op statief met draadontspanner gebruikt om wat close-up foto's te maken en ik moet zeggen dat de resultaten van de camera, de objectieven en de tussenringen me zeer tevreden stemmen.
Samen met de Pentax heb ik ook een set tussenringen weten te bemachtigen, beiden zijn samen met de Panagor 135mm f/2.8 en 200mm f/3.5 op statief met draadontspanner gebruikt om wat close-up foto's te maken en ik moet zeggen dat de resultaten van de camera, de objectieven en de tussenringen me zeer tevreden stemmen.
Saturday, May 1, 2010
De filmkeuze
is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Dat bleek ook gisteren weer toen ik op pad was met medefotograaf Joeri van Veen. Voor vertrek had ik snel wat rolletjes 35mm film in mijn fototas gegooid en toen het moment van filmwisselen daar was bleek dat de film die ik eigenlijk zou willen gebruiken niet bij me had...
Er zijn drie soorten van film die ik regelmatig schiet: Diapositief, kleurennegatief en zwartwitnegatief, allen 35mm kleinbeeldformaat. De eerste vraag is altijd of ik foto's in kleur of zwartwit wil schieten. Ga ik voor zwartwit dan is de keuze helder: Zwartwitnegatieffilm. Zwartwitdiafilms lijken mij ook zeer interessant maar helaas, deze worden niet langer gemaakt. Kies ik voor kleur dan volgt er direct een tweede keuze: Diapositief of kleurennegatief? Meestal gaat mijn voorkeur uit voor diapositieffilm, alleen als ik weet dat ik direct afdrukken wil hebben kies ik voor kleurennegatieffilm. Diafilms hebben daarnaast voor mij als voordeel dat mijn hele werkindeling hierop is gebaseerd, ik heb ook een speciaal hiervoor uitgeruste diascanner klaarstaan om de foto's te digitaliseren (waarna de standaard digitale bewerkingsprocessen in gang gaan en de foto's opgenomen kunnen worden in boekprojecten, gepubliceerd kunnen worden op het internet etc.).
Als ik heb gekozen voor de hoofdvorm (zwartwit, kleurennegatief of diapositief) dient er een tweede keuze gemaakt te worden: Welke specifieke film ga ik gebruiken? Er zijn verschillende filmfabrikanten die samen een breed scala aan films uitbrengen, elk met weer andere eigenschappen. Zaken als lichtgevoeligheid, korrel, kleurverzadiging en de hoeveelheid opnames spelen hier een rol. Ik merk bij mezelf dat ik een lichte voorkeur heb ontwikkeld voor de films van Fuji, ik schiet momenteel exclusief met Fujichrome diafilms en gebruik daarnaast ook films uit de Neopan zwartwitserie van Fuji en Fujicolor kleurennegatieffilms. Zwartwit maak ik naast Neopan veel gebruik van Ilford en af en toe Kodak, bij negatiefkleurenfilms merk ik dat ik voornamelijk maar niet exclusief Kodak en Fuji schiet maar dat ik hier momenteel geen duidelijke voorkeur heb - wellicht heeft dit ook te maken met het relatief lage aantal kleurennegatieffilms dat ik schiet ten opzichte van zwartwit en diapositieffilms. Met betrekking tot de hoeveelheid opnames gaat mijn voorkeur uit naar 36.
Verreweg de grootste keuze aan films is te vinden in mijn voorraad diafilms. Ik merk dat ik grofweg de volgende criteria hanteer:
Landschapsfotografie: Fujichrome Velvia 50 of 100.
Stadsfotografie: Fujichrome Velvia 100F, Provia 100F of Astia 100F.
Luchtvaartfotografie: Fujichrome Velvia 100F, Provia 100F of Astia 100F.
Portretten: Astia 100F.
Weinig-lichtfotografie: Fujichrome Provia 400X.
Daarnaast maak ik voor het testen van 35mm spiegelreflexcamera's vooral gebruik van de Fujichrome Sensia serie diafilms (ISO 100, 200 en 400) vanwege de lagere kosten van deze films. De Sensia 400 is gelukkig ook een prima alternatief voor Provia 400X zo heb ik recent gemerkt, ik had ISO 400 film nodig en Provia 400X was tijdelijk niet verkrijgbaar. Sensia 400 heeft dat gat toen naar volle tevredenheid opgevuld.
Qua zwartwitfilm werk ik eigenlijk altijd met traditionele film, kortgeleden heb ik echter ook wat C41 zwartwitfilm verkregen die als voordeel heeft dat het ontwikkeld kan worden in dezelfde chemicaliën als kleurennegatieffilm. Veel kleinere ontwikkelcentrales ontwikkelen alleen nog maar op basis van het C41 proces en deze film is makkelijker te scannen dan de traditionele zwartwitfilm. Deze gaat dan ook binnenkort getest worden. Mijn standaardfilm op dit moment is Ilford FP4plus, af en toe afgewisseld door Fuji Neopan of Kodak T-Max 100. Wil ik korrel dan grijp ik terug naar Kodak T-Max 400 en fotografeer ik in weinig-licht situaties dan is de keuze Ilford HP5plus of Fuji Neopan 1600.
(foto: Joeri van Veen)
Tijdens een fotoproject volgend weekend hoop ik een hoop verschillende soorten film te kunnen verschieten en zo mijn selectieproces nog verder te verscherpen. En om terug te komen op de filmkeuze van gistermiddag: Graag had ik het rolletje Fujichrome Provia 400X uit mijn Pentax ME Super vervangen door een nieuwe Provia 400X, helaas had ik deze niet extra meegenomen...
Subscribe to:
Posts (Atom)